Kolacja to bardzo ważny posiłek, który z jednej strony powinien dostarczyć człowiekowi odpowiednią ilość wartości odżywczych, ale z drugiej nie może być ciężkostrawny i zbyt obfity. Przejedzenie przed snem niekorzystnie wpływa bowiem na nasz układ trawienny.
Czego nie jeść na kolację
- – słodycze odpadają zupełnie i bezwarunkowo
- – białe pieczywo
- – ryż i kasze
- – białe makarony
- – ziemniaki
Fit kolacja ma być:
- zdrowa
- lekko strawna
- nisko kaloryczna
- wysoko wartościowa
Przede wszystkim należy podkreślić, że obiad to główny posiłek w ciągu dnia. Najwyższą wartość odżywczą mają zupy z dużą ilością warzyw, na przykład zupa jarzynowa, barszcz ukraiński. Istotne jest, aby w drugim daniu występował wysokowartościowy produkt białkowy, najlepiej pochodzenia zwierzęcego (mięso zwierząt rzeźnych, drób, ryby, jaja, mleko i przetwory mleczne), produkt skrobiowy (ziemniaki, kluski, kasza) oraz dodatek witaminowy w postaci warzyw surowych i gotowanych (jako składnik zup i dodatek do drugiego dania). Obiad nie powinien być zbyt obfity. Ponadto, jeśli wśród żywionych są osoby z zaleconą dietą, należy przy planowaniu jadłospisu uwzględnić zalecane modyfikacje.
Śniadanie jest podstawowym posiłkiem dnia. Powinno być bardzo syte i najobfitsze z wszystkich dań typu domowe dania, jakie tego dnia spożyjemy. Bardzo ważne jest skomponowanie takich składników, które dadzą nam energię na cały dzień oraz witaminy odpowiedzialne za odporność.